Aktiivisuusranneke

Päivän päätteeksi palautteen päivän aktiivisuudesta voi ongelmitta paria nappia painamalla suoraan bluetoothin läpi älypuhelimeen tai tietokoneelle. Paitsi että minulle riittää etenkin tällä hetkellä tuo yksi vimpain suuren määrän apua tuntuu tästäkin jo saavan. Näin vältytään paritusoperaatioilta kuten myös härpättimien määrä minimoidaan. Aamiaisella voi synkata rannekkeen tiedot ohjelmaan kuten myös katsoa siitä, kuinka yö ovat sujunut. Ainoastaan sen käyttäjä tietää tämän muista ominaisuuksista.

Kalenterinäkymästä voin tietysti tarkistaa, koska olenkin vaikkapa saavuttanut henkilökohtaisen liiku kolme kertaa viikossa -tavoitteeni taikka saanut viikkotasolla aiempaa isompi määrä aktiivisuusminuutteja, paitsi että olisi mukavaa, jos ohjelmakin kannustaisi minua tuohon selkeämmin. Laatu maksaa, uudet innovaatiot myös. Töissä käy askelia kumminkin jonkun verran niin olisivat hauska katsoa kertyykö näitä askelia 10 000, joita normaaliin aktiivisen ihmisen päivään täytyisi kertyä. Paitsi että näytölle pompahtava viesti pysty myös olla erittäin ärsyttävä, jos tuo keskeyttää intensiivisen työskentelyn. Esimerkiksi Jawbone UP sisälsi paljon lapsuksia, jonka johdosta asia päätyi usein elinkaarensa loppuun ennen, kuten käyttäjä oli siitä valmis luopumaan. Se, ettei rannekkeessa oo näyttöä, jossa lukisi esimerkiksi ”unitila”, vaikeutti toimintaa. Jo alle sadalla eurolla voi ihan kelvon homman.

Akun ollessa lähellä loppua rannekkeen led-näyttö ilmoittaa latauksentarpeesta hyvissä ajoin, sekä kuitenkin patteri pääsisi loppumaan, talletettu data ei onneksi kadonnut mihinkään. Ohjelma vaikka selittää itsekin omaan matkan varrella ja ovat helppokäyttöinen sikäli mikäli siis osaat englantia. Koira hoitaa juoksemisen, mies seisoo passissa. Hintavertailu kannattaa, mikäli on nimittäin aktiivisuusmittaria hankkimassa. Suosittelen käyttämään kelloa englanninkielisenä, silloin Move!-kehotus ovat suomenkielisessä käyttöliittymässä käsittämättömän pöljästi suomennettu Siirry! Aktiivisuusmittarina Forerunner 15 häviää Vivofitille yhdessä itselleni merkittävässä asiassa: unta se ei mittaa, joka on nimittäin suuri harmi.

Jatkuva, yhtäjaksoinen istuminen onkin haitallista tutkimusten mukaan, paitsi että huomiota pystyy kiinnittää myöskin ruokailutottumuksiin. Sain ranteeseeni aktiivisuusmittarin, eivätkä elämäni enää ole ollut entisensä. Aktiivisuusranneke on saanut usean huonon liikkujan nousemaan ylös sohvalta ja lähtemään esimerkiksi kävelylle. Ketkään ei pysty kirjaamaan jokaista tekemisiään minuutin tarkkuudella. Rannekkeen täytyisi toisin sanoen mitata ottamiani askelia, laskea niiden sekä mittojeni perusteella kalorinkulutus sekä myös tarkkailla uneni laatua. Rakastan kaikenlaista treenistä saatavaa dataa sekä statistiikkaa, toisaalta superhienon sykemittarikellon ostaminen onkin aprikoittanut, kun juoksemista kuten myös muita kestävyystreenejä tulee tehtyä harvakseltaan.

Kysymysmerkki onkin yhä sovelluksen kuten myös mittarin toimiminen. Aktiivisuusrannekkeen keräämät tiedot on päivänselvä jakaa kavereille Facebookiin, Twitteriin vai viestinä. Ruokaja kuntopäiväkirjat ovatkin tavallaan sosiaalisen median yhteisöjä. Pidät vain ranneketta kädessä sekä teet normaaleja arkirutiineja. Täyteen ladattuna ranneke kesti mulla käytössä vajaan viikon verran, joka on nimittäin valmistajan lupauskin.

Minusta 50 €:n laite on nimittäin jo sellaista hintaluokkaa, jotta sen messissä täytyisi tulla hyvät käyttöohjeet, mutta suunta ovat valitettavasti tämä muuallakin: käyttöohjeet ovat usein hanurista (markkinoilta löytyy toki aktiivisuusmittareita, joiden messissä onkin hyvät ohjeet). Se myöskin kertoo, oletko ”on track”, joten seuraatko rannekkeen suunnitelmaa kalorinpoltosta ja kävelyn määrästä. Suurelta osin tämä kuitenkin latautuu, usein jo aamusuihkun sekä -meikin aikana. Niinkuin aiemmasta kalenterinäkymästä näkee, sain aktiivisuusmuistutuksia sekä paljon, sekä niillä ei valitettavasti ollut oikeastaan minkäänlaista vaikutusta tapaani tehdä töitä vuorokauden mittaan. Samalla rannekkeen keräämät informaatiot siirtyvät ohjelmaan. Aikaisemmin kaikkea aktiivisuusrannekkeet pyrkivät saamaan ihmisen liikkeelle. Clock Alarm -kohtaan minä en tiedä mitä asettaa.

Minä en keksinyt, joita muuta ominaisuutta rannekkeelta vaatisin, ehkä lukuun ottamatta parempaa unen seurantaa, mikä ovat tällä hetkellä enimmäkseen suuntaa antava. Millainen arki tällainen mittari. Olisin tottakai voinut lähteä etsimään myyjää jostain, toisaalta olisko hänkään tiennyt tämän enempää kuin mitä pakkauksessa luki. Laitteet ladataan melkein aina liittämällä ne tietokoneeseen usb-kaapelin vaikutuksesta. Hiihtolomalla lumilautailu, jossa kädet ovatkin kyl työssä mukana, silloin eivät kaiken aikaa heilu kovin paljon, tallentui mittareihin pääasiassa 1-tason aktiviteetteina, vaikka oikeesti rinteessä puolimetrisessa puuterissa puurtaminen olivat kyllä mielestäni aivan selvästi 3. Puhelimesta olisi ollu helpompi seurata, siinä tää kulkee joka kerta messissä.

Ainut ohje on mennä nettiin rekisteröimään ranneke. Rannekkeen näytölle ilmestyy myöskin muistutuksia. En oo kova kuntoilija, joten aktiivisuusrannekeen läpi seurasin enimmäkseen miten paljon hyötyliikuntaa kuten myös kevyttä kuntoilua harrastan viikon kuluessa. Vivosmartissa on nimittäin automaattinen kirkkaudensäädin, toisaalta koin tämän liian kirkkaaksi pimeällä. Esim. televisionkatselua saattaisi ruveta tauottamaan tarkoituksella. Erityisesti ne, mitkä ovatkin tottuneet pitämään rannekelloa ranteessa, eivät huomaa mitään eroa… lukuunottamatta silloin jahka ranneke värisee. Liikemittari mittaa vain sekä pelkästään kehon liikettä, joka tallentuu laitteen muistiin sekunnin tarkkuudella.

Sivu lähettää myös sähköpostia siitä, että akku päättyy kohta. Sovelluskin mittasi kulutettu kalorit, sillä minä en pidä tätä luetettavana esimerkiksi kuntosalin kohdalla. Myös testiin tuli H7 sykesensori, minkä pakkauksessa oli tietenkin vyö sekä itse sensori tän pystyy parittamaan Loopin kanssa ja näin saat tallennettua treenisi sykkeet samalla laitteella.

Silti henkilökohtaisesti minä en ole ihan varma, kaipaanko vai koenko yhä tarvitsevani jo palauttamaani testirannekettani, opin käyttämisen aikana huomattavasti arvokasta informaatiota itsestäni: Istun aivan aivan aivan liikaa, eikä siitä tunnu pääsevän mihinkään, ellei työni muutu jotenkin radikaalisti. Melkein 80-90 prosenttia käytettävissä olevasta viikottaisesta vapaa-ajasta. Tuote ei Semin mielestä tuntunut kiusalliselta, kuitenkin tuo oli ranteessa päivin öin. Suurten suomalaisten väestötutkimusten liikemittaritietojen analyysit antavat lähiaikoina siihen lisävalaistusta. Joulun hittilahjaksi onkin ennustettu sikäli sanottuja aktiivisuusrannekkeita. Oma tavoitteen käsitettiin olevan 10 000 askelta päivässä. Suosittelisin yhdistämään jonkin netissä toimivan joogatai muuta ohjattua liikuntaa tarjoavan palvelun ja aktiivisuusmittarin. TW64 ovatkin yksi harvoja markkinoiden 100% vesitiiviistä aktiivisuusrannekkeista, eli tätä voi käyttää myös uidessa taikka suihkussa, kuten myös tämän peseminen ovatkin iisiä. Muissa lajeissa se ei antanut mitään isompi määrä kuntoiluun.

Markkinoilla olevista rannekkeista pelkästään Basis Peak sekä Fitbit Charge osaavat automaattisesti tunnistaa, milloin käyttäjä on mennyt nukkumaan sekä milloin se ovatkin herännyt. Tämä onkin myös vesitiivis elikkä sitä voi täytyy kädessä myös vesijuostessa sekä uidessa täten kulkee kätevästi mukana 24/7. Mittaamme henkilökunnan liikkumattomuutta ja rakennamme ohjelman, minkä tähtäimenä onkin paikallaan olon (istuminen) vähentäminen sekä työ että vapaa-aikana. Varioitavuus voi olla toiselle tärkeä asia, jahka taas toinen haluaa mahdollisuuden piilottaa aktiivisuusmittari muiden silmiltä.

Aktiivisuusranneke onkin mahtava apuväline oman hyvinvoinnin sekä tän kehittymisen seuraamiseen ja se motivoi ihmisen liikkumaan. Loop oli itsellä testissä joulukuun alusta helmikuun puoliväliin ja reilun parin kuukauden jaksoon ehtikin kuulua ja sporttisempia, että vähemmän liikunnallisia arkiviikkoja, laiska joululoma, aktiivinen hiihtoloma rinteessä vuoristossa ja kävelypainotteista kaupunkilomailua. Tyylitietoinen ja huomaamaton ranneke, toimii toki myös kellona sekä ovatkin vesitiivis, eihän haittavaikutuksia kuitenkin unohtuisi käteen kun sopii suihkussa. Stressin vaihtelu kiinnostaa ja omaan terveydentilaan perehtymiseen ovat hiukan aikaa. Parasta on nimittäin mahdollisesti se, että rannekkeen käyttäjä oppii kehostaan.